Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk. (QS. 25:32)

Al Israa’ (17) : Ayat 32

Sunday, January 2, 2011

11 pasangan lakukan maksiat kantoi


GOMBAK, 1 Jan: Seperti sebelumnya setiap kali menyambut tahun baru pasti akan berlakunya perkara-perkara yang tidak diingini seperti zina, pengambilan pil yang berlebihan dan sebagainya.

Begitulah pada tahun baru 2011 kali ini tidak lepas dicemari maksiat apabila 22 ditahan dengan menaiki 2 buah van di sekitar daerah Gombak, dalam serbuan pihak Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), awal pagi tadi.

Lima individu daripada 11 pasangan 'kantoi' ditahan terdiri warga asing beragama Islam berasal dari Indonesia dan Bangladesh, bersama pasangan masing-masing warga tempatan yang merupakan lelaki dan juga perempuan.

Dalam operasi di lokasi hotel bajet itu, tiga pasangan ditahan di kawasan Rawang, manakala lapan lagi di sekitar Batu Caves, apabila gagal membuktikan ikatan suami isteri dan bukan muhrim.

Wakil Jais yang mengetuai serbuan itu berkata, pasangan ditahan telah dibawa ke balai polis berhampiran dan akan didakwa dalam masa terdekat di bawah Seksyen 29 (1a & b) Enakmen Jenayah Syariah Selangor No 9/95”.

“Mereka ditahan kerana didapati berkhalwat dan berada dalam satu bilik antara lelaki dan perempuan tanpa ikatan sah. Pelbagai alasan diberikan ketika serbuan dan tangkapan dilakukan".

“Terdapat 4 pasangan wanita bujang menunggu dalam 4 buah bilik mungkin mereka menanti kedatangan pasangan mereka. Rata-rata mereka yang terlibat umur di antara 16 tahun ke atas.

“Ini termasuk alasan sukar diterima seperti 'hanya mahu menumpang sekejap' di bilik pasangan, 'hendak menghadiri kenduri' dan sebagainya,” katanya dalam Operasi XPDC Dakwah Daerah Gombak Menjelang Tahun Baru pihaknya itu, yang berpusat di Masjid Al-Amaniah, di sini.

Antara terlibat dalam operasi berkenaan bermula sekitar jam 12 tengah malam hingga jam 8 pagi itu ialah Ketua Unit Penguatkuasa Jais Daerah Gombak, Lukman Ramli dan Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor (DPPNS), Ahmad Zaidy Abdul Talib.

Turut membantu dalam menjayakan operasi ialah Penguatkuasa Agama Daerah Gombak, polis, Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Jabatan Imigresen, Majlis Perbandaran Selayang (MPS), Nazir-nazir masjid daerah Gombak dan badan-badan bukan kerajaan (NGO).

Dalam pada itu, walaupun mengandung lima bulan dan membawa anak berumur tiga tahun bersama seorang rakannya, seorang wanita tempatan berusia 29 tahun, turut ditahan dalam serbuan ketika jam 4 pagi.

Ditanya apakah kaitan hubungannya dan lelaki ditahan di bilik hotel, wanita itu yang tinggal di Ampang mengakui menghadapi masalah rumah tangga, manakala pasangan lelakinya dikatakan hanya seorang rakan untuk membantu beliau mencari kediaman seketika.

Semasa serbuan di Batu Caves, anggota Jais sedang mengawal lorong belakang hotel terlibat, dikejutkan dengan tindakan mencampakkan sejenis alatan 'dapur' menagih dadah dipercayai 'ice' dari tingkap hotel.

“Bagi melihat sama ada mereka ditahan ini positif dadah atau tidak, kami difahamkan tujuh lelaki dan tujuh wanita terlibat menjalani saringan air kencing semasa dibawa ke balai polis.

“Keputusannya ujian itu masih belum kita ketahui. Bagaimanapun selepas ini kesemua mereka dikehendaki hadir ke Pejabat Agama pada tarikh ditetapkan untuk tindakan lanjut dan akan dikenakan hukuman jika sabit kesalahan,” katanya.

Terdahulu, wakil Jais turut menasihatkan orang ramai yang sudah berkeinginan, supaya menjauhi maksiat dengan berkahwin secara sah, sekali gus supaya dapat mengurangkan gejala sosial masa kini.

Difahamkan, tindakan boleh diambil terhadap mereka ditahan, adalah di bawah Seksyen 18 dan Seksyen 10, yang jika sabit kesalahan boleh didenda RM3,000, penjara dua tahun atau kedua-duanya sekali.

250 ahli Yayasan Amal, NGO terlibat

Pihak Yayasan Amal Malaysia diketuai ahli jawatankuasanya, Mohd Farhan Madzlan memberitahu seramai 25O terlibat termasuk ahlinya dan NGO membantu mengedarkan risalah berkenaan mencegah maksiat.

“Sebanyak kira-kira 5,000 risalah berkaitan 'amal makruf nahi mungkar' telah kita edarkan di seluruh daerah Gombak, seperti di pasaraya, uptown dan tempat awam bermula jam 10 malam lagi, sebelum operasi ini dimulakan.

“Dalam operasi ini, kita juga mengambil kesempatan memberikan tazkirah kepada mereka ditahan. Kebanyakan maksiat ini berlaku kita percaya ia berpunca apabila tidak bersolat dan ini diakui mereka ditahan,” katanya.

Sementara itu, Mohd Farhan juga bertindak sebagai Penyelaras Ekspedisi Dakwah Malam Tahun Baru Daerah Gombak, malam semalam juga berkata, pihaknya merancangkan dalam masa terdekat akan menubuhkan Unit Kaunseling khususnya untuk mereka berkaitan.

Dalam pada itu, Ahmad Zaidy pula berkata, orang ramai kini terutamanya di Negeri Selangor sudah malu membuat maksiat secara terbuka, menunjukkan kejayaan pihak Kerajaan Negeri Selangor yang telah bertungkus lumus mengadakan berbagai program seperti Generasi Idaman Selangor (GeMS) , Anti Zina dan sebagainya bagi menangani masalah berkaitan terutamanya kepada golongan belia.

“Kalau sebelum ini, mereka berani buat (maksiat) secara terbuka seperti cara 'kereta rosak' dan sebagainya, tetapi dalam operasi kita lakukan kali ini ia tidak ada lagi.

“Dalam kajian pihak Yayasan Amal sejak tahun lepas juga mendapati, kebanyakan mereka ingin melakukan kerja-kerja maksiat ini mencari kawasan luar Selangor untuk tujuan itu,” katanya.

HD

No comments:

Post a Comment